Selamat Datang ke joranbiru.blogspot.com

Advertisement

Advertisement

Land based Pulau Pangkor

Assalamualaikum dan salam sejahtera...baru-baru ini aku outstations  di Pulau Pangkor. Selesai tugas disebelah petangnya aku mengambil kesempatan untuk memancing.
Land based  Pangkor
Aku memilih lokasi berbatu di pantai Teluk Nipah, aku menggunakan teknik jig cast, iaitu casting menggunakan metal jig bersaiz 12g dan kebawah.

Land based  Pangkor
Aku melontar jig ke arah batu dipesisir pantai dan hasilnya aku mendapat lesen pertama aku di Pulau Pangkor.

Metal jig 7g
Aku melakukan lontaran lagi dan tiba-tiba satu sambaran kuat berlaku, aku hanya sempat menahan larian siperagut jig dalam beberapa saat sahaja siperagut berjaya memutuskan satu daripada dua assist hook pada jig aku.

Candat Sotong
Kemudia tiada sebarang sambaran, aku menukar teknik daripada jig cast kepada teknik mencandat sotong. Hasilnya aku berjaya mencandat beberapa ekor sotong dan dijadikan menu makan malam aku pada hari tersebut.

Hasil bottom

Selepas makan malam, lebih kurang jam 9.30 malam aku menyambung semula aktiviti memancing. Aku menggunakan umpan ikan bilis yang aku apollo sebelum ni. Dan hasilnya aku berjaya memperolehi sekor ikan gerut-gerut, seekor ikan sembilang, 2 ekor ikan kerapu dan selebihnya ikan tetanda.

Walaupun aku hanya memancing dalam jangka masa yang singkat, namum hasilnya tidak menghampakan. Hanya dalam 3 jam aku berjaya mendapatkan 4 spesies ikan yang berbeza dan beberapa kali ragutan kasar penghuni dasar berjaya memutuskan tali utama.

Land Based Casting Serendah akan di update pada entry akan datang...
 2 comments:


  1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    ReplyDelete
  2. SAYA SEKELUARGA INGIN MENGUCAPKAN BANYAK TERIMAH KASIH KEPADA AKI NAWE BERKAT BANTUANNNYA SEMUA HUTANG HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARAN SAYA SUDAH BISA BUKA TOKO SENDIRI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN AKI YG TELAH MEMBERIKAN ANKA JITUNYA KEPADA SAYA DAN ALHAMDULILLAH ITU BENER2 TERBUKTI TEMBUS..BAGI ANDA YG INGIN SEPERTI SAYA DAN YANG SANGAT MEMERLUKAN ANGKA RITUAL 2D 3D 4D YANG DIJAMIN 100% TEMBUS SILAHKAN HUBUNGI AKI NAWE DI 085-218-379-259

    ReplyDelete