Selamat Datang ke joranbiru.blogspot.com

Advertisement

Advertisement

Peacock Bass Tasik Prima Puchong

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... bagi kaki pancing sekitar lembah klang, pasti ramai yang tahu tentang tasik Prima di Puchong. kali ni aku dan Arul berkomplot ingin memburu Ikan Raja, atau lebih dikenali dengan Peacock Bass (PB).

Sampan Fiber

Komplot dimulakan dengan mengambil sampan di rumah Arul, sampai sahaja ditepi tasik Prima kelihatan air tasik agak keroh. Mengikut pengalaman Arul keadaan bergini agak sukar untuk menjinakkan Peacock Bass.

Red Parrot
Kami mendayung ke sebuah pulau rumput yang tidak jauh dari tebing. Hasilnya beberapa ekor ikan red parrot berjaya diperolehi oleh Arul, sedangkan aku masih kumpau lagi.

Red Parrot
Berkat kesabaran akhirnya aku mendapat seekor ikan red parrot. Ikan Peacock Bass yang diburu masih belum menyambar umpan.

Peacock Bass
Kami berpindah ke pulau rumput yang lain, akhirnya Peacock Bass yang dicari-cari berjaya aku tawan, walaupun saiznya kecil tetapi aksinya cukup bertenaga terutama apabila aku menggunakan rod aksi ringan.

Peacock Bass
Kemudian aku dapat  sekor lagi Peacock Bass curut, dan lagi serta lagi Peacock Bass curut, kali ni Arul menjadi jurugambar aku haa..haa..

Peacock Bass
Kemudia tiba-tiba kekili Arul berbunyi kuat, tali keluar tanpa henti siperagut umpan menyelinap masuk dibawah pulau rumput yang berhampiran. dengan pengalaman yang ada akhirnya Arul berjaya menewaskan seekor Peacock Bass.

Bermula dari detik itu, joran Arul tak habis-habis diasak Peacock Bass. Aku sekadar menjadi pemerhati dan kadang-kala umpan aku diragut ganas, namum siperagut berjaya melepaskan diri (Adoii..i menyesal betul aku gelakan Arul tadi, kali ni dia gelakan aku pulak).

Peacock Bass
Ini lah hasil keseluruhan komplot pada hari tersebut, selain dari ikan red parrot 12 ekor ikan Peacock Bass berjaya kami perolehi. 

Peacock Bass
Yang besar-besar dalam gambar tu semuanya Arul yang dapat, aku dapat yang kecil jer. Secara keseluruhannya aku amat berpuas hati dengan komplot kali ni, walaupun aku dapat yang curut-curut jer tapi apa yang lebih penting aku dapat tips macam mana nak memancing Peacock Bass.

 "Bottom Toman " akan di update pada entry akan datang






3 comments: