Selamat Datang ke joranbiru.blogspot.com

Advertisement

Advertisement

Casting Toman with Customized Buzzbait


Assalamualaikum dan salam sejahtera... Pada hujung bulan November aku telah menerjah secara solo ke sebuah tasik di  Dengkil untuk memburu antara spesies ikan yang menjadi kegilaan kaki-kaki caster iaitu ikan toman.

Customized Buzzbait
Beberapa hari sebelum ke tasik tersebut aku telah membuat persediaan terlebih dahulu. Aku telah  customized beberapa peralatan menjadi  "Buzzbait".

Air yang tenang jangan disangka tiada toman
Jam 7.00 pagi aku  sampai ke tasik tersebut. Aku memerhati permukaan tasik untuk melihat sama ada terdapat toman atau spesis lain bermain dipermukaan air. Namun suasana tasik bergitu tenang. Aku membuat beberapa lontaran dan kocakan daripada spinning propeller serta pelanggaran antara spinning propeller dan cracker memecah kesunyian dipagi tersebut.

Induk toman
Aku menyusuri tebing tasik sambil melempar "Buzzbait" diantara rumput-rumput air dan tepi tebing tasik. Tiba-tiba aku ternampak sekumpulan anak toman diantara celah-celah rumput air. Aku melempar "Buzzbait" untuk memikat induknya namum masih belum berjaya.

Bergambar bersama induk Toman
Hampir satu jam aku mengikut kumpulan tersebut. Lontaran demi lontaran aku lakukan sehingga satu sambaran kuat diikuti dengan bunyi letupan dipermukaan air. Tali utama keluar tanpa henti, siiduk membawa "Buzzbait" diantara celah-celah rumput air dan ranting pokok tumbang di tepi tebing tasik. Aku meningkatkan tegangan pada tali utama untuk mengelakkan ikan terbelit diantara ranting pokok. Setelah hampir 20 minit bertarung akhirnya aku berjaya menewaskan induk toman tersebut.

Ambil data untuk rekod peribadi
Ukuran panjang, ukur lilit dan berat diambil untuk rekod peribadi.

Catch And Release
Setelah mengambil beberapa gambar dan data-data untuk direkod, induk tersebut dilepaskan semula untuk  pemancing generasi akan datang.







Casting Kolam RM3.00 Jugra, Banting.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Pada pertengahan bulan November aku telah berkomplot bersama Chef Endrawan untuk memancing di kolam RM3.00 Jugra, Banting. Ini merupakan kali pertama aku memancing dikolam tersebut dan merupakan kali kedua bagi Chef Endrawan. Chef Endrawan  yang ingat-ingat lupa jalan ke kolam tersebut telah membawa kami sesat hampir ke pulau Carey. Sudahnya 3 jam selepas bertolak dari Putrajaya barulah kami sampai ke kolam RM3.00 Jugra.


Terdapat 3 package memancing yang disediakan dikolam ini. 

Package pertama RM3.00
  • Bayar RM3.00 boleh mancing sampai lebam
  • Boleh mancing mana-mana kolam(Kolam Siakap, Kolam Jenahak dan Kolam Kerapu)
  • Dapat ikan kena timbang dan kena bawa balik.

Siakap/ Jenahak RM 17.00/kg
Kerapu RM 35.00/kg

Package kedua  RM30.00/ 2 jam(CNR)
  • Package ni hanya untuk kolam siakap sahaja.

Package ketiga  RM50.00/ 2 jam(CNR)
  • Package ni boleh memancing dekat mana-mana kolam pun.

Umpan Udang
Udang hidup juga ada dijual, sekor 0.20 sen.

Kolam jenahak
Kemudahan asas ada disediakan, pondok untuk pemancing atau ahli keluarga berteduh juga banyak.

Chef Endrawan vs Jenahak
Hasil daripada nasihat  Chef Endrawan, kami telah mengambil package ketiga, iaitu package CNR. Kami memilih untuk casting di kolam jenahak. Sebaik sahaja melempar soft plastic, ragutan terus diterima dari sijenahak.

Jenahak
Akibat teperanjat dengan ragutan tersebut Chef Endrawan terus menjadi sawan.
Kerapu
Sawan beliau bertambah parah apabila soft plastic beliau disambar kerapu. Beliau hampir menjilat ikan tersebut namun sempat dihalang oleh pemancing-pemancing lain.

Jenahak
Selang beberapa minit kemudian soft plastic aku pula diragut sijenahak.

Jenahak
Pada masa yang sama Chef Endrawan turut bertarung dengan sijenahak. Setalah diberi minum air kolam, sawan beliau semakin pulih.

Siakap
Setelah menaikkan 3 ekor jenahak, aku pergi pula ke kolam siakap. Siakap juga galak menyambar soft plastic . Namun siakap  pandai melepaskan diri semasa bertarung.

Jenahak

Setelah puas menaikkan 4 ekor siakap aku kembali semula ke kolam jenahak. Hasilnya aku menewaskan seekor lagi jenahak.


Package 2 jam telah sampai kepenghujungnya, kami berjaya mendapat 10 atau 11 ekor jenahak, seekor kerapu dan aku tak pasti berapa ekor siakap yang kami dapat keseluruhannya sebab aku cuma kira siakap yang aku dapat sahaja.

Secara keseluruhanya komplot kali ini amat memuaskan. Nasib baik kami ambil package CNR kalau tidak entah berapa ratus kami kena bayar untuk bawa balik ikan.









Fish Valley Siri 7

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Pada awal bulan November aku telah berkomplot dengan dua orang sahabat iaitu Farid dan Zamree untuk memancing di kolam Fish Valley. Komplot kali lebih kepada untuk memperkenalkan Zamree dengan aktiviti memancing ikan di kolam  air tawar. Sebab beliau baru sahaja berpindah dari Labuan dan jarang memancing ikan air tawar.

Belida 2.3 kg
Kami sampai di Fish Valley lebih kurang jam 10.00 pagi. Lebih kurang 30 minit selepas melempar umpan, Farid terus mendapat ragutan pertama. Sentapan dibuat dan kelibat seekor ikan yang leper dan panjang  melompat dipenjuru kolam. Setelah bertarung hampir 4 minit  akhirnya Farid berjaya menewaskan seekor ikan belida yang beratnya 2.3kg

Pacu 2 kg
Kemudia joran Zamree pula melentur, sentapan dibuat dan pertarungan bermula. 5 minit selepas itu beliau berjaya menewaskan seekor pacu seberat 2 kg.
Pacu 5 kg
Beberapa minit selepas itu joran Zamree melentur lagi. Spool mesin berbunyi tanpa henti. Ikan membawa lari tali hingga ketengah kolam. Pertarungan mengambil masa hampir 7-8 minit. Akhirnya seekor lagi pacu berjaya ditewaskan oleh Zamree.

Pacu 3.4 kg
Ikan "frenzy" ditengah-tengah kolam. Kami melempar umpan ke arah kumpulan tersebut. Beberapa ekor berjaya ditewaskan, ada juga yang berjaya melepaskan diri. Aku juga berjaya menewaskan seekor pacu seberat 3.4 kg.

Lunch time
Satu jam selepas itu suasana kolam menjadi tenang. Tiada sebarang sentapan dari mana-mana ikan. Kami mengambil kesempatan untuk merehatkan diri dan mengalas perut.

Keli 7.3kg

Sedang aku menikmati makanan tengah hari, tiba-tiba spool mesin aku berbunyi kuat. Aku membalas dengan satu sentapan dan si ikan berenang meluru ketengah-tengah kolam. 5 minit bertarung, akhirnya renangan si ikan semakin perlahan namum masih belum menampakkan dirinya. Hampir 3 minit selepas itu barulah aku berjaya menewaskan seekor keli seberat 7.3kg.


khemah

Lebih kurang jam 3.00 petang suasana semakin suram, keadaan kolam menjadi tenang tanpa ada riak ikan bermain dipermukaan kolam. Beberapa mini selepas itu hari mula hujan dan kami semua berteduh dibawah kanvas yang sebelum ini dijadikan alas untuk berehat.

Strike dalam hujan
Jangkaan kami ikan tidak memakan umpan semasa hujan jauh meleset. Beberapa ekor pacu berjaya ditewaskan semasa hujan lebat. Kebanyakan ikan memakan umpan yang dilempar tidak jauh dari tebing.

Secara keseluruhannya komplot kali ini amat memuaskan, banyak juga ikan yang berjaya ditewaskan, terutamanya ikan pacu. Zamree yang sebelum ini memancing laut di Labuan juga teruja memancing ikan air tawar, sebab beliau sudah terkena "renjatan" tarikan ikan di Fish Valley.






Toman Lombong Puchong

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Pada hujung bulan Oktober aku telah berkomplot dengan Chef Endrawan untuk memburu Toman di lombong Puchong. Komplot kali ini mengunakan teknit casting dan berkonsepkan catch and release (CNR). Urusan penyewaan boat fiber telah dilakukan oleh Chef Endrawan dan guide kami ialah En.Norhisham Mohd Nordin.

Lombong Puchong
Seawal jam 8.00 pagi kami telah sampai di tepi lombong. Terdapat beberapa pemancing sedang memancing. Kebanyakan mereka memancing secara land based fishing dan menggunakan teknik casting.

Lombong Puchong
Lokasi pertama yang dibawa oleh En.Norhisham Mohd Nordin, terdapat sekelompok anak ikan haruan dipermukaan air, namum induknya tidak dapat dijinakkan dengan gewang.

Lombong Puchong
Lokasi kedua, beberapa sambaran diterima namum ikan tidak menyambar betul-betul pada gewang dan kami masih gagal menaikan seekor ikan pun dilokasi tersebut.

Norhisham Mohd Nordin danToman
En.Norhisham Mohd Nordin membawa kami ke lokasi yang lain, terdapat sekumpulan anak toman dipermukaan air. Kami melontar gewang namun masih gagal memikat induknya. En.Norhisham Mohd Nordin menukar gewang dari buzzbait ke popper frog dan hasilnya beliau berjaya menjinakkan seekor toman bersaiz sederhana.

Lombong Puchong
Lebih kurang jam 10.30 pagi suasana dipermukaan lombong menjadi gamat, toman mula bermain dipermukaan air. Beberapa kelompok anak ikan toman dapat dilihat memburu ikan-ikan kecil.

Toman yang aku dapat (curut jerr)
Buzzbait digunakan untuk memikat siinduk namun masih gagal. Aku menukar  buzzbait dengan popper frog dan hasinya aku berjaya menjinakan anak toman.

Aksi Chef Endrawan
Aktiviti casting diteruskan ke beberapa lokasi, beberapa ekor toman besaiz sederhana hanya sekadar mengejar gewang namum masih "liat" untuk membaham gewang.

Chef danToman

Chef Endrawan menukar  gewang pencil ke popper dan hasilnya seekor lagi toman saiz sederhana berjaya ditewaskan.

Pada jam 1.00 petang aktiviti memancing terpaksa ditangguhkan sementara kerana keadaan cuaca yang tidak mengizinkan. Jam 5.00 petang aktiviti memancing disambung semula sehingga jam 7.00 malam.







Pulau Tioman Part 2


En.Mansor dengan hasil tangkapannya
Hari kedua kami di pulau Tioman. Orang paling bersemangat nak memancing ialah En.Mansor, pagi-pagi lepas solat subuh dia dah mula memancing. Beliau pakar menggunakan "koyan", aku nak baling umpan pun tak reti kalau guna koyan ni.

Casting Kerapu

Aku dan Sham guna teknik casting, gewang jenis "spoon" memang menjadi. Banyak juga kerapu yang berjaya kami tewaskan.

Kerapu
Antara kerapu yang berjaya ditewaskan.

Port casting sotong
Sebelah petang pula kami pergi memancing sotong, lokasinya berhampiran dengan Berjaya resort.

Sotong
Kami menggunakan teknik casting dan hasilnya beberapa ekor sotong berjaya ditewaskan.

Hasil memancing di pulau Tioman
Ini antara hasil yang kami perolehi di pulau Tioman, secara keseluruhanya kami amat berpuas hati dengan komplot kali ini. Mungkin lain kali hasilnya akan lebih lumayan sebab kami sudah tahu antara port-port memancing area pulau Tioman.







Pulau Tioman Part 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Pada pertengahan bulan Oktober aku telah berkomplot dengan dua orang sahabat untuk memancing di Pulau Tioman. Ini merupakan kali pertama kami memancing di pulau Tioman. Komplot kali ini, kami memancing  dengan konsep "Land Based Fishing". Teknik yang digunakan ialah teknik bottom dan teknik casting.

Suara's Chalet
Menggikut perancangan kami akan terus ke pulau Tioman pada hari yang sama kami bertolak dari Kuala Lumpur. Tetapi disebabkan kesilapan teknikal kami sampai lambat ke jeti Mersing, maka kami bermalam terlebih dahulu di Mersing.

Chalet yang menjadi pilihan kami ialah "Suara's Chalet", chalet ni terletak di tepi pantai dan 8 km dari bandar Mersing.

Pasar Mersing
Pagi sebelum bertolak ke Tioman, kami telah pergi ke pasar segar bandar Mersing untuk membeli umpan. Macam-macam jenis ikan ada dijual dekat pasar ni. Sotong dan ketam pun ada dijual, kesemuannya segar-segar dan harganya amatlah berpatutan.

Suasana di jeti Mersing
Mengikut jadual feri akan bertolak dari jeti Mersing pada jam 10.00 am. Jadi pada jam 9.30 am kami ke jeti Mersing sebab takut tertinggal trip feri. Sebaik sampai di jeti, ramai penumpang telah menunggu, dan jam 11.00am baru feri sampai. 30 minit selepas itu feri terus bertolak ke Pulau tioman.

Chalet Peladang
Perjalanan dari jeti Mersing ke Pulau Tioman mengambil masa hampir 2 jam. Kami turun di jeti kg Tekek dan bermalam di chalet Peladang.

Jeti Marina kg Tekek
Sebelah petang kami cuma berjala-jalan sekitar kampung Tekek dan menemubual beberpa penduduk kampung bagi mendapatkan port untuk memancing.

Siakap Merah Pualau Tioman
Malam barulah aktiviti memancing dimulakan, kami menggunakan teknik bottom dan memancing di jeti Marina kg Tekek, hasilnya seekor ikan siakap merah berjaya diperolehi.


*Cerita seterusnya akan disambung pada Pulau Tioman Part 2.




Jelajah Lubuk sekitar Putrajaya

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Seminggu sebelum Hari Raya Aidiladha aku telah pergi menjejak beberapa lubuk di sekita Putrajaya. Susah jugak nak cari port memancing kat area Putrajaya. Walaupun Putrajaya dikelilingi dengan banyak tasik, namun kebanyakkan kawasannya ialah kawasan larangan memacing.

Lubuk Pertama
Lubuk pertama yang aku jumpa, tiada sebarang aktiviti ikan pun.  30 minit casting namun tiada sebarang sambaran. Puas aku menukar gewang, dari gewang jenis buzzbait, soft plastic frog, Popper dan Pencil satu pun tidak berjaya menarik perhatian penghuni lubuk. Mungkin teknik bottom berkesan kat lubuk ni.


Lubuk kedua
Lubuk kedua, dijumpai 50 meter dari lubuk pertama. Terdapat banyak ikan lampam bermain dipermukaan air. Gewang agak sukar untuk dilempar kerana lubuk ini ditutupi dengan semak samun yang tinggi. Air dilubuk ini jernih dan mengalir. Hasil daripada pemerhatian yang aku lakukan. Disyaki terdapat ikan sebarau dilubuk ini.
Lubuk ketiga
Lubuk ketiga dijumpai hampir 150 meter dari lubuk kedua. Air dilubuk ini cetek dan tidak mengalir. Terdapat sekelompok anak ikan haruan beberapa meter dari tebing. Aku melekukan beberapa lontaran gewang untuk memujuk si ibu haruan, namun akhirnya aku gagal.


Gewang yang digunakan untuk memujuk ibu haruan.

Lubuk keempat

Lubuk keempat dijumpai bertentangan dengan lubuk ketiga. Lubuk ini merupakan sebuah kolam. Airnya tidak mengalir dan agak jernih, kadangkala ternampak kelibat ikan berenang namun gewang aku masih gagal menarik perhatian penghuni lubuk ini.

Lubuk kelima
Lubuk kelima dijumpai bersebelahan dengan lubuk ketiga. Lubuk ini kelihatan lebih menarik. Airnya tidak mengalir dan disesetengah tempat permukaan airnya diselaputi oleh lumut.

Haruan
Lontaran gewang kali kedua terus disambar oleh si haruan.

Haruan
Lontaran gewang terus dilakukan untuk memujuk si haruan. Beberapa kali sambaran berjaya diperolehi namun mata kail tidak betul-betul mengenai mulut ikan. Sambaran terakhir agak ganas, namun ikan berjaya melepaskan diri dengan gewang  dimulutnya. Ini kerana snap pin  terbuka akibat sambaran tersebut.